15 Ocak 2009 Perşembe

Big “Phil” Scolari kasayı boşalttı!!











Rus zengini Roman Abramoviç’in Chelsea takımı İtalyan göçmeni bir babadan doğma, Brezilya vatandaşı ve şu anda 6 yıldır Portekiz Milli Takım çalıştırıcısı olan (ve mukalevesi de ay sonunda biten), 59 yaşındaki Luis Felipe Scolari’ye dört yıl için kabaca yılda 5.5 milyon sterlinlik, 2012 yılına kadar kabaca 53 milyon dolar (ilk yılda 11 milyon dolardan fazla bir maaş esasına dayanarak yapılan bir hesapla) verdi ve onu Fabio Capello, Alex Ferguson ve Jose Mourinho gibi yüksek maaşlı teknik adamların yanına oturttu (Big Phil Avrupa’daki lakabı).


Bu arada Scolari’inin öğrencilerinden ve rakip Manchester United yıldızı Cristiano Ronaldo’nun da Real Madrid’den haftada 350 bin dolarlık bir ücret teklifi aldığını da gündeme getirelim. Duyulanlara göre bu vergi sonrası yılda 7.9 milyon sterlin demek. Endüstriyel futbolda(Calcio-Moderno) paralar havada uçuyor, savruluyor!


Scolari’nin ne özellikleri var ki değeri yüksek?Birincisi, İngiliz medyasına göre onun hayatının en önemli ilginç yanı sürekli yaşadığı çelişkiler. Bu bağlamda ne diyeceği, ne yapacağı tahmin edilemez çok esnek bir kişi o! Yani başka bir yorum ile kilit özelliklerinden biri esneklik, dolayısı ile Abramoiç ile de pek kavga etmez, zaten patron ile her şeyi paylaşmak üzere anlaşmış, Mourinho buna razı olmazdı.İkincisi, o son derece dindar! Sahaya ikonlar getirip, penaltı atışları yapılırken, yanında Figo olmak üzere, ikonların önüne diz çöküp Beckham’ın penaltıları kaçırması için saha içinde dua edecek kadar dindar. Duaları da tutuyor, Beckham penaltıyı kaçırdı da Scolari’nin Portekiz’i İngiltere’yi geçebildi. 2002 yılında da Ronaldo, Ronaldinho ve Rivaldo ile beraber saha içi duaları etmişti. Portekiz’de sık sık “Fatima” denen Meryem Ana’nın çobanlara gözüktüğü efsanesinin yeri olan kutsal mabedi de ziyaret ediyor. Dindarlığı özellikle Katolik olan Latin kökenli sporcuları çok etkiliyor ve inandırıcılık kazandırıyor.Ama İngiltere’de din sporda önemli değil. O zaman da bilimselliği devreye sokacak ve Pro-Zone adlı kurumun futbol istatistiklerini gündeme getirecektir.

Ve tabii sık sık yaptığı gibi tıptan faydalanacak, bir de bayan psikolog kullanacaktır. Sao Paulo kökenli Reggina Brandao adlı uzman psikolog ona, birincisi, oyuncuları motive etmek, rekabete hazırlamak ve ikincisi ise, koç için oyuncuların takım oyunu gibi şeylere ne derece yatkın olduklarını analiz etmek için yardım etmekte. Scolari ayrıca Sun Tzu’nun savaş sanatı kitabını da elinden bırakmıyor. Aşırı dozda disiplinci. Ama ayni anda hümanist. İlk takımları fizik güçleri ile şöhret kazanmıştı. Şimdi futbolcu egolarını iyi anladığı ve onları artistik ama kolektif futbol oynamaya yönelttiği düşünülmekte. Şu anda 4-2-3-1 taktiğini sevmekte ama bu da her an değişebilir. Şu aralarda konferanslarda hep orta alan oyuncularında yaratıcılık üzerine nutuk atıyor. İngiliz gazeteci H.Winter, Scolari için “Elinde tabanca yerine, üzerine taktik yazdığı yap boz tahtası (clipboard) olan bir Clint Eastwood” tanımını kullanıyor. Bayan psikolog Brandao ise Scolari için “O yumurta gibidir, dışı sert, içi yumuşak!” diyor. Scolari ise psikoloğu için “Brandao beni eşim Olga’dan daha iyi anlıyor ve hayata bakışımı değiştirdi!” diyor. Ancak bu yıl Scolari’nin psikolojik ve teknik aşama yapması gerekli, çünkü şu andaki Chelsea takımı iyice yaşlı ve hele Deco transfer olursa, kenara oturması gerekebilecek Lampard nedeni ile çözümler üretmesi de gerekecek diye düşünülüyor. İngilizlere göre, Mourinho geldiğinde 10 tane oyuncu transferi ile oldukça hazır, gönlüne göre bir kadro ile işe başlamıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder