23 Ocak 2009 Cuma

Güz Sancısı


6-7 Eylül 1955’de Türkiye’de yaşanan ‘Azılıkları Tasfiye Hareketi’ni ele alan yapıt, bu dönemi beyazperdeye taşıyan ilk film olma özelliği taşıyor...Behçet’in babası Kamil Efendi (Tuncel Kurtiz), Antakya'daki güçlü nüfuzu yüzünden hükümetin yakından ilgilendiği ve bürokrasinin içindeki “derin” iradeyle sıcak bağlantıları olan zengin bir toprak ağasıdır. Babasının etkili kimliğinin gölgesinde kalmış bir genç olan Behçet’in en büyük hedefi Kamil Efendi’nin telkinlerine uyarak siyaset dünyasında yer almak ve yükselmektir. Bu konuda ona en büyük desteği babasının yakın dostu ve nişanlısı Nemika’nın (Belçim Bilgin Erdoğan) babası Kenan Bey (Hüseyin Avni Danyal) vermektedir. Eski bir bürokrat olan Kenan Bey, derin devletin operasyonunun has isimlerinden biridir.Behçet’in bu olaylara karşı, hem muhafazakar, sakin, ağırbaşlı ve içe dönük hem de hakkaniyete ve ahlaka önem veren bir yaklaşımı vardır. Beyoğlu'na ağır ağır inmeye başlayan bu gergin siyasi atmosferin karanlığının altında kalan Behçet, karşı komşusu Rum Elena’ya aşık olur. Behçet, militan bir kalemin günbegün koyulaşan renklerle çizdiği politik bir çizgide yürürken; 6 Eylül 1955 sabahına doğru attığı her adım, Elena'ya kavuşmasını zorlaştırır.

Film aslında 1955’de yaşanan 6-7 Eylül olaylarının panoramasında gayrimüslimler ile müslümanlar arasındaki iç hesaplaşmaya değiniyor.

Kimilerine göre derin yapının organize ettiği ilk operasyon olması bakımından da ilginçtir.O dönemi anlamak ve hissetmek için görülmeye değer bir film gibi duruyor..Herkese iyi seyirler..
Ne Zaman Adam Oluruz??
Birlikte yaşadığmız topraklar üzerinde,birbirimize saygılı ve sağduyulu olunca..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder